
Garden room drawings from £475
An office, studio or gym at the bottom of the garden usually needs no planning application if it keeps within the height and boundary limits. We draw it so you can prove it does.
£475 fixed fee, no VAT to add
Prefer WhatsApp? Send us a message · +44 7592 201353
The short answer
Garden room drawings show an outbuilding in your garden: its footprint, height, distance to each boundary and the way it is built. Most garden rooms are permitted development if they stay within the limits in Class E. Our fee is £475, no survey needed and no VAT to add.
Garden room drawings
from £475
- Fixed fee
- £475
- VAT
- None to add
- A site plan from the information you give us and public mapping, showing the house, the garden and the room
- Plans and elevations of the garden room, with heights marked from ground level at the boundary
- A table of the permitted development limits against your design, so the check is plain to read
- Drawings suitable for a Lawful Development Certificate, or for a planning application where the limits are passed
- A note on building regulations and on whether the room may be used for sleeping
- An independent check of every sheet, and free redraws of our drawings until approval
£475. A starting fee: we confirm one fixed figure after checking your address. The council’s own fee, where there is one, is paid to the council.
Get my fixed feeHow a garden room job runs with us
Tell us the plan
Send the address, the size you want, where it will go and what it is for.
Limits check
We test height, eaves, boundary distance, garden coverage and any Article 4 or listed building status.
Draw it
Plans, elevations and a site plan, with the boundary heights shown from natural ground level.
Certificate or application
We submit a Lawful Development Certificate if you want proof, or a householder application where a limit is passed.
Build
The same drawings go to your garden room supplier or builder.
The height rule that decides most garden rooms
Class E of the permitted development order lets you build a building in the garden for a purpose incidental to the house. The tightest limit is height. Within 2 metres of a boundary it may be no taller than 2.5 metres. Elsewhere it may reach 3 metres, or 4 metres with a dual-pitched roof, and the eaves may not exceed 2.5 metres. It must be single storey and not forward of the front wall of the house. All of this is in Class E.
Buildings and enclosures together may cover no more than half the garden, excluding the footprint of the house. A listed building’s garden is excluded altogether, and in a National Park, an area of outstanding natural beauty or a World Heritage Site, a building more than 20 metres from the house may cover no more than 10 square metres.
- 2.5 m high within 2 m of a boundary; 3 m elsewhere; 4 m with a dual-pitched roof
- Eaves 2.5 m or lower, single storey
- Not forward of the house’s front wall, not in the curtilage of a listed building
- All outbuildings together under 50% of the garden
Incidental use: office yes, home no
The room must be for a purpose incidental to the enjoyment of the house: a home office, gym, studio or playroom qualify. Using it as a separate home, or letting it to someone who lives there, makes it a dwelling, and Class E does not cover a building that relates to a dwelling.
If you plan a bedroom or a rental, tell us. The route is then a planning application, and our change of use drawings or planning drawings apply instead.
Building regulations for outbuildings
A detached, single-storey building up to 15 square metres with no sleeping accommodation is exempt from building regulations. Between 15 and 30 square metres it is exempt if no point is less than one metre from the boundary, or if it is built substantially of non-combustible material (Schedule 2, Class 6 of the Building Regulations).
Anything with sleeping accommodation, or larger, needs approval. A garden room with electrics still must comply with the electrical rules, and our drawings mark where the supply comes from.
Lawful Development Certificate drawings · Building regulations drawings
Garden rooms in numbers
2.5 m
Highest an outbuilding may be within 2 metres of a boundary.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class E: outbuildings (legislation.gov.uk)
4 m
Highest a building with a dual-pitched roof may be, if not within 2 metres of a boundary.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class E: outbuildings (legislation.gov.uk)
3 m
Highest any other building may be, if not within 2 metres of a boundary.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class E: outbuildings (legislation.gov.uk)
2.5 m
Highest the eaves of the building may be.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class E: outbuildings (legislation.gov.uk)
50%
Most of the garden that buildings other than the original house may cover.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class E: outbuildings (legislation.gov.uk)
10 m²
Most a building more than 20 metres from the house may cover in a National Park, AONB or World Heritage Site.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class E: outbuildings (legislation.gov.uk)
15 m²
Largest detached building with no sleeping accommodation that is exempt from building regulations wherever it stands.
Source: Building Regulations 2010, Schedule 2: exempt buildings and work, Class 6 (legislation.gov.uk)
30 m²
Largest exempt if at least 1 metre from the boundary or built substantially of non-combustible material.
Source: Building Regulations 2010, Schedule 2: exempt buildings and work, Class 6 (legislation.gov.uk)
100 m²
Minor development below this floor area is generally exempt from the Community Infrastructure Levy.
Source: Community Infrastructure Levy: planning practice guidance (GOV.UK)
Questions about garden rooms
Do I need a certificate for a garden room?
Not by law, but a Lawful Development Certificate is the proof a buyer or a neighbour may ask for. If the room is close to the limits, we advise having one.
How is height measured?
From ground level, which the order defines as the level of the ground next to the building or, where it is not level, its highest part. That matters on a sloping garden, so we mark levels on the elevations.
Source: GPDO 2015, article 2(2): height measured from ground level (legislation.gov.uk)
Can the garden room have a shower and toilet?
Yes, as part of an incidental use, but it needs a drainage connection, which brings building regulations in. We draw the drain route.
Does a garden room count as extra floor space for the levy?
Below 100 square metres, minor development is generally exempt from the levy, as the GOV.UK guidance explains, unless it creates a new dwelling.
Check the limits before you order the building
Send the address, the size and where it will sit. We reply with the route and a fixed fee, from £475.