Skip to content
Planning Drawings020 7131 9705Get a fixed fee
Menu
A row of red-brick Victorian buildings with bay windows, balconies and gabled rooflines on a London street

Before you buy

How much does a pre-purchase “can I extend?” report cost in London?

The most expensive mistake in a house purchase is paying for room to grow that the law already took away.

By Ben Shaukat, Managing DirectorPublished 2 min read

Get a fixed fee for your house

We will send your fixed fee here.

Handy if a quick call is easier.

We check conservation areas and other limits for this address.

In a sentence or two: your plans, and any feedback from the council so far.

Optional. PDF, JPG, PNG, HEIC or DWG. Up to 10 files, 28 MB in total.

Write before 3pm and you hear back that working day.

We use your details only to answer this enquiry. Read our privacy notice.

Prefer WhatsApp? Send us a message · +44 7592 201353

What the report answers

Price row: the pre-purchase “can I extend?” report is £185 here, no VAT to add. Its main page is on our sister site Fixed Fee Plans, run by the same team.

Before you buy, three questions matter. What could I add? What has already been added? What could stop me? Our report gives a straight answer to each for one address, for £185.

It is a desk-based check of the law and the records. It is not a survey of the building’s condition, and it does not replace the council’s own view. Where we cannot be certain, we say so and say what to ask.

Single-storey rear extension limits under permitted developmentA section through a house with a single-storey rear extension. The extension may project up to 3 metres from the rear wall of an attached house, or 4 metres for a detached house, and may be no more than 4 metres high. Where it is within 2 metres of a boundary, its eaves may be no higher than 3 metres. A note adds that extensions and other buildings may not cover more than half the land around the original house.Originalhouse3 m attached · 4 m detached4 mmaxEaves max 3 m within 2 m of a boundaryNo more than half the land around theoriginal house may be covered.
Fig. 1 Single-storey rear extension limits under permitted development · Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class A (legislation.gov.uk)

Why earlier extensions use up your allowance

The limits are measured from the “original” house. The order defines that as the building as it existed on 1 July 1948, or as built if it went up after that date. An extension built by a previous owner, with or without permission, is part of the enlargement that counts.

Class A makes the point directly: any total enlargement, the new part together with the existing enlargement it joins, must stay within the limits. A house with a 3-metre rear extension already built has no more 3-metre rear extension to give.

What the street can take away

Land in a conservation area, called article 2(3) land in the order, loses rights. Class B does not apply there, so there is no permitted loft conversion. A side extension and a rear extension of more than one storey are barred too.

Councils add their own removals. Islington, for example, has removed permitted development rights by Article 4 direction in 40 of its 42 conservation areas. National data on these is still being built, and the planning data platform says its coverage is growing all the time, so we confirm with the council where the data is silent.

Proof of what has been done

If the seller says an extension was permitted development, ask for the evidence. A Lawful Development Certificate is the council’s written confirmation that work is lawful, and the guidance says it applies only to the state of affairs at the date of the application.

We suggest asking the seller for the papers: certificates, decision notices and building control completion certificates. A buyer who cannot get any of them has learned something important before exchange.

By the numbers

Pre-purchase report costs: common questions

Can you tell me if the house is worth buying?

No. The report answers one question: what the law and the records say you could extend. Price and condition are for you and your surveyor.

How soon do I get the report?

We tell you the turnaround when you order, because it depends on the address and what the council records show. Tell us your exchange date and we will say whether it fits.

Does it replace the solicitor’s searches?

No. A solicitor’s searches answer different questions. Our report is about what you could build.

Sources

  1. General Permitted Development Order 2015, article 2: interpretation, “original” and article 2(3) land (legislation.gov.uk)
  2. General Permitted Development Order 2015, Schedule 2, Part 1, Classes A and B (legislation.gov.uk)
  3. Lawful development certificates, planning practice guidance (GOV.UK)
  4. Planning permission and permitted development in Islington (Islington Council)
  5. About planning data (planning.data.gov.uk)

About the author. Ben Shaukat is Managing Director of Property Architecture Ltd, which trades as Planning Drawings.

Published by Planning Drawings. Checked against the sources above on . Planning rules change; check your council before you build.

Pre-purchase “can I extend?” report

from £185

Fixed fee
£185
VAT
None to add

£185. A starting fee: we confirm one fixed figure after checking your address. The council’s own fee, where there is one, is paid to the council.

Get my fixed fee

Ask for a fixed fee for your drawings

Tell us the address and what you have in mind. We check the property and reply with the route and a fixed fee, no VAT to add.

Call 020 7131 9705WhatsApp +44 7592 201353

Back to the form