Skip to content
Planning Drawings020 7131 9705Get a fixed fee
Menu
The glazed rear of a house extension looking onto a garden

Rear extension drawings in Bexley from £625

Bexleyheath, Sidcup, Erith and Welling: Bexley adopted a new extensions guide on 29 June 2026, and it measures from the house as it stood in 1948.

£625 £475 drawings + £150 survey (£625 total), no VAT to add

Get a fixed fee for your house

We will send your fixed fee here.

Handy if a quick call is easier.

We check conservation areas and other limits for this address.

In a sentence or two: your plans, and any feedback from the council so far.

Optional. PDF, JPG, PNG, HEIC or DWG. Up to 10 files, 28 MB in total.

Write before 3pm and you hear back that working day.

We use your details only to answer this enquiry. Read our privacy notice.

Prefer WhatsApp? Send us a message · +44 7592 201353

The short answer

Bexley’s Design Guide SPD Part 2, adopted on 29 June 2026, says a single-storey rear extension to a semi or terrace should typically be no more than 3.5 metres deep, with eaves of 3.1 metres and a highest point of 4 metres. Depth is measured from the rear wall as first built, or as it stood on 1 July 1948, and never beyond half the garden. Our fee is £475 drawings + £150 survey (£625 total), no VAT to add; the council’s fee is separate.

Rear extension drawings

from £625

Drawings
£475
Measured survey
£150
Total you pay
£625
VAT
None to add
  • A measured survey that finds the rear wall as first built, including any Victorian or interwar outrigger
  • A depth, eaves and ridge check against 3.5, 3.1 and 4 metres, and the half-garden limit
  • The 45 degree line from neighbouring habitable windows for detached houses, with those windows shown on the drawings
  • A check of your address against Bexley’s four Article 4 conservation areas
  • Plans to the council’s application requirements, and the route that fits submitted for you

£475 drawings + £150 survey (£625 total). A starting fee: we confirm one fixed figure after checking your address. The council’s own fee, where there is one, is paid to the council.

Get my fixed fee

How a Bexley rear extension runs

  1. Measuring point

    We decide where Bexley measures from: the wall as first built or as it stood in 1948.

  2. Survey

    We measure the back, the garden length and the neighbours’ habitable windows.

  3. Design

    You choose depth and roof, with the heights and the route written down.

  4. Draw and submit

    We prepare the pack to the requirements and submit it, then answer the case officer.

A new guide, adopted this summer

Bexley’s council page says Design Guide SPD Part 2 was adopted on 29 June 2026 and replaces the old Design and Development Control Guidelines. Its guidance B01 says rear extensions should be subservient to the host building, with a preference for single storey. Semi-detached and terraced homes should typically have rear extensions no more than 3.5 metres deep, with eaves no higher than 3.1 metres and 4 metres at the highest point, and up to the full width of the original home.

Where a rear elevation is staggered, the furthest point is staggered to match. For example, a terrace with an outrigger and an inset rear wall can extend 3.5 metres from each, not 3.5 metres from one line. For detached homes, the extension should not cross a 45 degree line from the centre of the nearest neighbouring habitable window, or go beyond 3.5 metres, whichever is greater, and the applicant must show those windows on the drawings.

The 1948 measuring point and the half-garden rule

Depth is measured from the furthest external point of the rear wall on the date the house was first built or, for older properties, as it stood on 1 July 1948, so an extension can build out from an earlier extension such as an outrigger on a Victorian house. Gutters, eaves and window frames are not counted. Cumulative extensions should not cover more than half of the garden, and a single-storey rear extension must not be more than half the length of the garden.

Under Class A permitted development gives 3 or 4 metres, or 6 and 8 with prior approval, but rights are removed in Bexley’s four conservation areas with Article 4 directions: Brook Street, Old Bexley, Old Forge Way and Red House Lane. We check your address first.

Prior approval for a larger home extension

What Bexley asks for, and CIL

For validation, Bexley’s planning application requirements prefer A3 for householder drawings, want a scale bar from 0 to 10 metres on every plan, and ask for a design and access statement from 100 square metres of new floor space in a conservation area.

Bexley’s CIL was set in 2015 at £40 and £60 a square metre by zone, indexed each year, on 100 square metres or more of new floor space, so a typical extension is outside it. Mayoral CIL is in band 3.

Rear extensions in Bexley in numbers

Questions about rear extensions in Bexley

How deep can I go in Bexley?

Typically 3.5 metres on a semi or terrace under the new guide, never more than half the garden length. Permitted development with prior approval can allow more outside conservation areas.

Why does 1948 matter?

Depth is measured from the rear wall as first built or as the house stood on 1 July 1948, so earlier extensions such as outriggers count as part of the original.

Does a short garden change the limit?

Yes. Depth must not be more than half the garden length, so a garden under 7 metres long cannot take the full 3.5 metres.

Do I pay CIL on a kitchen extension?

Not normally. CIL applies from 100 square metres of new floor space or a new dwelling.

See how far your Bexley house can go

Send the address and a photo of the back. We reply with the route and a fixed fee, from £475 drawings + £150 survey (£625 total).