
Rear extension drawings in Sutton from £625
Carshalton, Wallington, Cheam and Belmont: Sutton’s own extension guide is stricter than permitted development for terraced houses.
£625 £475 drawings + £150 survey (£625 total), no VAT to add
Prefer WhatsApp? Send us a message · +44 7592 201353
The short answer
Sutton’s Design of Residential Extensions SPD, adopted in 2006, says a terraced house’s single-storey rear extension should not project more than 2.7 metres and be no higher than 2.5 metres to the eaves or a flat roof. A semi can go to 3 metres, up to 3.5 if on or near the boundary with 2.5 metres to the eaves, and a detached house up to 3.5. Our fee is £475 drawings + £150 survey (£625 total), no VAT to add; the council’s fee is separate.
Rear extension drawings
from £625
- Drawings
- £475
- Measured survey
- £150
- Total you pay
- £625
- VAT
- None to add
- A measured survey of the back of the house, the boundary heights and the neighbours’ windows
- A depth and eaves-height check against 2.7, 3 and 3.5 metres for your house type
- A check of your address against Sutton’s Article 4 directions and conservation areas
- Existing and proposed roof plans and the fire safety strategy or exception statement the 2026 list asks for
- The route that fits submitted for you, and answers to the case officer
£475 drawings + £150 survey (£625 total). A starting fee: we confirm one fixed figure after checking your address. The council’s own fee, where there is one, is paid to the council.
Get my fixed feeHow a Sutton rear extension runs
House type check
We decide whether the SPD reads your house as a terrace, a semi or a detached.
Survey
We measure the back, the boundary heights and the neighbours’ windows.
Design
You choose a depth and eaves, with the route and risk of each written down.
Draw and submit
We prepare the pack to the 2026 validation list and submit it.
Sutton’s depths are lower than permitted development
Appendix A of the Design of Residential Extensions SPD says single-storey rear extensions should be subordinate. For terraced dwellings they should not project more than 2.7 metres and be no higher than 2.5 metres to the eaves or a flat roof. For semi-detached dwellings, extensions may be added up to 3 metres, and up to a maximum of 3.5 metres, limited to 2.5 metres to the eaves, if on or close to the boundary. For a detached house, up to 3.5 metres can be considered where the house is well away from boundaries or the extensions are paired.
That sits below the 3 and 4 metres of permitted development. For example, a terraced owner can often build 3 metres under permitted development, but the SPD, which applies if you need permission, would not usually accept more than 2.7 metres. We tell you which route you are in before you design.
Paired extensions, conservatories and the south-side neighbour
The SPD notes that paired single-storey rear extensions can overcome problems of neighbourliness, while one that takes up the whole width of the house can cause harm. In one situation it describes, it says depths exceeding 2.5 metres will normally not be permitted, especially for a semi-detached house due south of its neighbour.
Permitted development gives 3 or 4 metres, and 6 and 8 metres through prior approval, but not in conservation areas or where an Article 4 direction applies. Sutton has three Article 4 directions, including a borough-wide one on small HMOs made on 22 February 2024, so we check your address first.
What Sutton asks for, and CIL
Sutton’s Local Validation List, adopted on 24 August 2026, makes existing and proposed roof plans mandatory on a householder application, and asks for a fire safety strategy or a reasonable exception statement.
Sutton’s CIL applies generally at 100 square metres of new floor space or a new dwelling, so a typical extension is outside it. Mayoral CIL is in band 3.
Rear extensions in Sutton in numbers
548 of 576
Householder decisions by Sutton Council between July 2025 and June 2026 (prior approvals left out) that were made inside 8 weeks.
Source: MHCLG live table PS2, district planning application statistics, July 2025 to June 2026 (GOV.UK)
2.7 m
Furthest a single-storey rear extension to a terraced house should project, with 2.5 metres to the eaves or flat roof.
Source: SPD 4: Design of Residential Extensions, adopted 9 October 2006, Appendix A.1.3 (Sutton Council)
3 to 3.5 m
Depth for a semi-detached house, the larger figure if on or close to the boundary with 2.5 metres to the eaves.
Source: SPD 4: Design of Residential Extensions, adopted 9 October 2006, Appendix A.1.3 (Sutton Council)
3.5 m
Depth that can be considered for a detached house with distance from boundaries, or paired extensions.
Source: SPD 4: Design of Residential Extensions, adopted 9 October 2006, Appendix A.1.3 (Sutton Council)
9 Oct 2006
Date Sutton formally adopted the Design of Residential Extensions SPD.
Source: SPD 4: Design of Residential Extensions, adopted 9 October 2006, Appendix A.1.3 (Sutton Council)
3 m / 4 m
Deepest single-storey extension permitted development allows; 6 and 8 metres through prior approval.
Source: GPDO 2015, Schedule 2, Part 1, Class A: enlargement of a dwellinghouse (legislation.gov.uk)
24 Aug 2026
Date Sutton adopted its current Local Validation List.
Source: Local Validation List, adopted 24 August 2026 (Sutton Council)
Roof plans
Existing and proposed roof plans are mandatory on a householder application.
Source: Local Validation List, adopted 24 August 2026 (Sutton Council)
3
Article 4 directions in place in Sutton, including a borough-wide one on small HMOs made on 22 February 2024.
100 m²
New floor space, or a new dwelling, at which CIL generally applies in Sutton.
Source: About the Community Infrastructure Levy (Sutton Council)
Questions about rear extensions in Sutton
How deep can a terraced house go in Sutton?
The SPD says up to 2.7 metres with 2.5 metres to the eaves. Permitted development can allow 3 metres, and more through prior approval.
Is the SPD recent?
It was adopted in October 2006 and is still published on the council’s site, re-uploaded in April 2026.
Does a south-facing neighbour change things?
In the situation its Appendix A.2.4 describes, depths over 2.5 metres will normally not be permitted, especially for a semi due south of its neighbour. We check which applies to you.
Do I pay CIL on a kitchen extension?
Not normally. Sutton’s CIL applies from 100 square metres or a new dwelling.
See how far your Sutton house can go
Send the address and a photo of the back. We reply with the route and a fixed fee, from £475 drawings + £150 survey (£625 total).